top of page

Novosti - arhiva

Bi' će trke preko Krke

 

Nakon odluke o privremenoj suspenziji ovogodišnje natjecateljske sezone, u Skradinu je 20. i 21. lipnja  održana međunarodna brdska auto utrka na kojoj su sudjelovali i članovi našeg kluba postigavši pri tom zapažene rezultate.

Nakon više od 35 godina apstinencije i ne sudjelovanja na natjecanjima, naš klub je osvojio prve bodove za prvenstvo RH zahvaljujući vozačima koji su zauzeli prvo odnosno drugo mjestu u svojim kategorijama.

Iako je još junior Karlo Utrobičić je vozilom "Peugeot 106 1,4" u grupi E1 klasi 14 osvojio prvo mjesto, a Frane Jukić s vozilom "Suzuki Swift GTI" u grupi P klasi 2 drugo mjesto.

Ostvareni rezultati u Skradinu trebali bi biti poticaj i ostalim članovima našeg kluba u nastavku natjecanja za prvenstvo Hrvatske i prvenstvo Regije Jug.

Krka

23. Nagrada MALAČKE Sv. Dujam 2020

 

Druga ovogodišnja međunarodna auto utrka na brdskim stazama, a koja se bodovala  za Prvenstvo Hrvatske i Brdsko prvenstvo Hrvatske povijesnih automobila, održana je u organizaciji Splitskog auto kluba na Malački.

Od prijavljenih 122 vozača pravo nastupa izborilo je 106 vozača.

 

Momčad Autokluba Makarska nastupila je u sastavu Ćiro Utrobičić, Frane Jukić i Karlo Utrobičić.

Vozači Autokluba i na ovoj utrci imali su uspješan nastup.

U grupi E1 klasi 14 vozač Karlo Utrobičić osvojio je drugo mjesto, a u grupi E1 klasi 15 Ćiro Utrobičić osvojio je četvrto mjesto.

Frane Jukić, koji je vozio u kategoriji povijesnih automobila, u klasi 2 osvojio je treće mjesto.

 

Nakon ove utrke, momčad Autokluba Makarska u konkurenciji 30 klubova zauzima 12. mjesto s ukupno osvojenih 42 boda.

 

Čestitke vozačima !

 

Poveznica na portal Makarsko primorje:

http://www.makarsko-primorje.com/?p=155188

Proglašenje_Karlo1.jpg
Malačka

GROBNIK  2020.  -  Frane Jukić prvi u klasi i grupi

 

Posljednjeg srpanjskog vikenda održana je međunarodne automobilistička utrka "Nagrada Hrvatske 2020.", u organizaciji Auto sportskog kluba Kastavac i Udruge Staza Grobnik, na našoj kultnoj stazi Automotodroma Grobnik.

 

Drugog i trećeg programskog dana u brojnim klasama, grupama, kupovima i prvenstvima sudjelovalo je 128 vozača, uz poneku inozemnu vozačicu, iz čak 11 zemalja Europe.

Vrijedi ponoviti podatak da je ovo, uz Formulu 1, jedna, ako ne i jedina kružna auto utrka na europskom tlu održana u ovim "korona danima i mjesecima", uz sve epidemiološke mjere, bez gledatelja, ali uz cjelodnevne televizijske prijenose Kreator TV.

 

Svojevrsna domaća poslastica prvog natjecateljskog dana bila je utrka hrvatskog prvenstva, "oplemenjena" s pokojim gostom na stazi iz Srbije i Slovenije, u konkurenciji 35 vozila različitih klasa, a prvi je ciljem prošao srpski šampion Zoran Kastratović u prestižnom „Chevrolet Cruze WTCC“.

Među hrvatskim vozačima pobjeda i prvi bodovi PH u sezoni pišu se Maru Franiću (AK Dubrovnik Racing) koji je u VW Golfu 5, za gotovo pola minute bio brži od Buzećana Valtera Nežića (AK Buzet Autosport) koji je vozio Hondu Civic TypeR.

Za AK Makarska nastupio je Frane Jukić, koji je osvojio prvo mjesto u svojoj grupi i klasi.

Pobjednici PH po grupama, prvi dan natjecanja su:

grupa 1   Frane Jukić (AK Makarska, Suzuki Swift GTI),

grupa 2   Ivan Pejković (AKK Rogoznica, Honda Civic Ek4)  

grupa 3   Maro Franić (AK Dubrovnik Racing, VW Golf 5).

 

Drugog natjecateljskog dana, na drugoj utrci Prvenstva Hrvatske, na startu se našlo 29 vozača.   

Dan nakon pobjede, jedan od veterana hrvatskog automobilizma i višestruki prvak Maro Franić (AK Dubrovnik Racing), izostao je s jutarnjeg kvalifikacijskog treninga pa je startao s posljednjeg mjesta. Međutim, to ga nije omelo da prvi prođe ciljem u vremenu od 21:12,890. Treba istaknuti da je imao i najbolje vrijeme kruga od 1:43,641 minuta, uz prosjek brzine od 144,777 km/sat.

 

Drugi dan natjecanja vozač Autokluba Makarska Frane Jukić ponovno je pobijedio u svojoj grupi i klasi  s ukupnim vremenom od 23:07,717.

 

Pobjednici PH po grupama, drugi dan natjecanja su:

grupa 1   Frane Jukić (AK Makarska, Suzuki Swift GTI),

grupa 2   Lovro  Badurina  (KK Rijeka, Peugeot 106 rally)  

grupa 3   Maro Franić (AK Dubrovnik racing, VW Golf 5).

 

S dvije pobjede u dva dana, u disciplini A01-krug, vozač Frane Jukić nalazi se na prvom mjestu grupe 1 Prvenstva Hrvatske, a Autoklub Makarska u konkurenciji 15 klubova zauzima 4. mjesto s osvojenih 60 bodova.

 

Iskrene čestitke Frani i članovima njegovog tima !!!!

 

 http://www.makarsko-primorje.com/?p=155672

Grobnik 2020.
Grobnik 2020.
Grobnik 2020.
Grobnik 2020.
Osvojeni pehari za prva mjesta u dvije utrke.
Grobnik 2020.
Grobnik 2020.
Grobnik

SLOVAKIARING  2020. - Frane Jukić ponovno osvojio dva prva mjesta u grupi

Nagrada_Slovačke_2020..JPG

Prvi put u povijesti hrvatskog autosporta utrka za Prvenstvo Hrvatske na kružnim stazama održana je od 21. do 23. kolovoza na poznatoj europskoj pisti "Slovakiaring" u blizini Bratislave u Slovačkoj.

Zahvaljujući dogovoru Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) te promotora takmičenja TCR Eastern Europe i uprave slovačkog automotodroma, automobilisti iz cijele Hrvatske dobili su priliku nastaviti Prvenstvo.

 

Naime, zbog epidemiološke situacije kalendar automobilističkih natjecanja se znatno promijenio, pa je umjesto utrke u Banja Luci u kalendar uvrštena  "Nagrade Slovačke". Nastupilo je 29 hrvatskih vozača, što je iznimno velika brojka za današnje (ne)prilike ali i nastup u disciplini krug.

 

Petak je bio rezerviran za treninge, dok se po jedna bodovna utrka vozila u subotu i nedjelju.

 

U Grupi 1 bodovanoj za Prvenstvo Hrvatske (PH), prvo mjesto oba dana natjecanja osvojio je  Frane Jukić (AK Makarska) ispred Sandra Babića (AMK Racing Team Ploče) te Ivana Petrušića (AK Župa Dubrovačka).

 

U Grupi 2 oba dana neprikosnoven je bio Lovro Badurina (KK Rijeka), a u Grupi 3 Maro Franić (AK Dubrovnik Racing).

 

Nakon četri odvožene utrke Frane Jukić zauzima prvo mjesto u Grupi 1 s ukupno osvojenih 120 bodova ispred Ivana Petrušića  (105 bodova) i člana AK Dubrovnik Racing Mirka Pende (100 bodova).

 

Od ukupno 18 klubova  Autoklub Makarska se trenutno nalazi na 4. mjestu s 11 bodova zaostatka iza trećeplasiranog AK BUZET Autosporta.

 

U disciplini Krug do kraja ovogodišnjeg prvenstva ostale su još dvije utrke koje se planiraju voziti od 23. do 25. listopada na mađarskom "Hungaroringu" pokraj Budimpešte.

 

Frani i njegovom timu iskrene čestitke !

 

 

https://haks.hr/2020/08/24/nagrada-slovacke-maro-franic-ponovno-briljirao-vozaci-puni-pozitivnih-dojmova/

 

http://www.makarsko-primorje.com/?p=156345

Frane.jpg
Slovakiaring
Hungaroring

HUNGARORING  2020. - Frane Jukić i Karlo Utrobičić pobjednici grupe na stazi u Mađarskoj

Hrvatsko automobilističko prvenstvo na kružnim stazama zaključeno je povijesnim nastupom  27 hrvatskih vozača, na poznatoj F1 stazi Hungaroring, nadomak Budimpešte. 

Vožene su dvije bodovne utrke, u okvirima viših CEZ skupina.

 

Dvojica vozača AK Makarska Frane Jukić i Karlo Utrobičić, ravnomjerno su podijelili slavlje, svaki jednom pobjedom i jednim drugim mjestom Grupe 1. vozila do 1400 ccm.

 

Frani Jukiću je, uz dosadašnje četiri pobjede, mađarska staza donijela naslov prvaka Grupe 1. za 2020. godinu. Ovo mu je druga godina zaredom da je osvojio naslov prvaka RH, a ostvareni rezultati mu daju mogućnost da slijedeće godine osvoji i zlatnu kacigu.

 

Veliko iznenađenje posljednje ovogodišnje utrke bio je najmlađi sudionik, još junior,   17-godišnji  Karlo Utrobičić. On je u svom debitantskom nastupu na kružnim stazama u prvoj bodovnoj utrci zauzeo drugo mjesto u grupi odmah iza Frane Jukića. Na posljednjoj utrci ovogodišnje sezone zauzeo je prvo mjesto u grupi, a u generalnom poretku osmo mjesto ostavivši iza sebe sve vozače iz Grupe 2. u vozilima do 1600 ccm i pojedine vozača Grupe 3. u vozilima do 2000 ccm.

Osim postignutog uspjeha u Mađarskoj potrebno je naglasiti da je Karlo u disciplini brdskih utrka ovogodišnji državni prvak u klasi 14.

Postignutim rezultatima najavio je svoju blistavu automobilističku budućnost.

 

Zahvaljujući pobjedama svojih vozača  Autoklub Makarska je na Hungaroringu osvojio treće mjesto.

 

Utrkama u Mađarskoj završeno je ovogodišnje prvenstvo Republike Hrvatske na kružnim stazama.  Na kraju prvenstva, u kojem se takmičilo 18 klubova,  Autoklub Makarska je zauzeo treće mjesto s osvojenih 226 bodova iza prvoplasiranog AK Dubrovnik Racing i drugoplasiranog AK Ragusa Racing.

 

http://www.makarsko-primorje.com/?p=159094

Kako su Karlo i Frane preporodili automobilizam podno Biokova: prvi je i najmlađi prvak na brdskim utrkama, a drugi stigne zapjevati i u klapi

PIŠE DIJANA TURIĆ SNIMKE AUTO KLUB MAKARSKA

1. prosinca 2020. - 19:15

Frane Jukić i Karlo Utrobičić sa svojim makinama i osvojenim priznanjima

                                                              

Autoklub Makarska koji djeluje još od 1959. godine i koji u svom sastavu ima najstariju autoškolu na području cijele Makarske rivijere, i koji je lani ponovno registrirao sportsku sekciju i djelatnost, ove godine se nakon više od 35 godina pauze, aktivno uključio u natjecanja prvenstva Hrvatske.

Autoklub je sedamdesetih godina prošlog stoljeća do sredine osamdesetih bio uspješan u organizaciji brdskih autoutrka i relija Biokovo kao i natjecanja u spretnosti vožnji za automobiliste i motocikliste.

U sportskoj sekciji Autokluba registrirano je šest licenciranih vozača auto i karting disciplina te 10 licenciranih sudaca klupskog ranga, dok sama sportska sekcija ima 35 članova, i to iz Makarske, Splita i Omiša.

Od siječnja ove godine, kada je klub uključen u natjecanja, održane su tri brdske autoutrke za prvenstvo Hrvatske, i to u Skradinu, Splitu i Buzetu, šest utrka u disciplini krug te po dvije utrke na Grobniku, u Slovačkoj i Mađarskoj.

PROTIV KIŠE

Kako nam kaže Tonći Bilić, predsjednik makarskog Autokluba, klub ima i svoje dvije velike zvijezde. Riječ je o Splićaninu Frani Jukiću, dvostrukom državnom prvaku Hrvatske na brdskim utrkama u klasi P-2 i dvostrukom državnom prvaku na kružnim utrkama, te Karlu Utrobičiću sa Slimena, najmlađem prvaku Hrvatske do sada u automobilizmu i prvaku Hrvatske na brdskim utrkama u klasi E1-14.

Bilić navodi i da je 17-godišnji Karlo nakon uspješne karting karijere, postao prvak Hrvatske na brdskim utrkama za 2020. godinu u klasi E1-14. Samim tim je i najmlađi prvak Hrvatske do sada u automobilizmu (karting disciplina se ne računa). 

Nedavno je prvi put nastupio i na utrci za PH u Mađarskoj na Hungaroringu, te je u grupi i klasi ostvario dominantnu pobjedu u iznimno teškim i kišovitim uvjetima. Dodatno, u suhim uvjetima je osvojio 2. mjesto, prošavši cilj odmah iza dvostrukog prvaka grupe i klase.

Druga zvijezda, 40-godišnji Frane, brdske utrke je počeo voziti 2018. godine te je odmah te i sljedeće godine postao dvostruki prvak Hrvatske na brdu u klasi P2.

Godinu poslije, počinje voziti kružne utrke i odmah dominira te osvaja Prvenstvo Hrvatske u grupi i klasi (3 pobjede od 4 utrke), a 2020. godine ponovno postaje državni prvak (5 pobjeda od 6 utrka) i samim time iduće godine ide u borbu za Zlatnu kacigu, najveće priznanje Hrvatskog auto i karting saveza. Dodatna zanimljivost je da je Frane i glazbeno talentiran te je jedan od istaknutijih članova klape "Rišpet".

Karlo - najmlađi i najperspektivniji, a gdje će tek biti za koju godinu

                                                            

NADMETANJE U MAĐARSKOJ

Bilić također dodaje i da su, osim Frane i Karla, registrirani vozači kluba Ćiro Utrobičić, inače Karlov otac, Josko Pletikosić i Bogdan Utrobičić, a od kartingaša tu je Lana Utrobičić, Karlova sestra. Posljednja utrka nedavno je održana u Mađarskoj i prvi put na kružnim stazama je sudjelovao Karlo, a prije toga je Frane u četiri utrke osvojio prvo mjesto, isto u grupi.

U prvoj utrci u Mađarskoj Frane je bio prvi, a Karlo drugi u svojoj grupi, dok je u drugoj posljednjoj ovosezonskoj utrci, Karlo bio pobjednik grupe, a Frane je osvojio drugo mjesto. U generalnom poretku posljednje grupe, Karlo je zauzeo 8. mjesto, ostavivši iza sebe sve vozače grupe 2 i pojedine vozače grupe 3.

– Zahvaljujući njihovim postignutim rezultatima, Autoklub Makarska je na posljednje dvije ovosezonske utrke osvojio dva treća mjesta i Odbor za autosportove hrvatskog karting saveza je proglasio privremene rezultate za ovu natjecateljsku godinu u disciplini krug i brdo, te je Frane prvak Hrvatske drugi put za redom u disciplini krug, dok je Autoklub Makarska između 18 klubova dospio na 3. mjesto u Hrvatskoj – kaže Bilić.

U sljedećoj sezoni makarski klub će pokušati pojačati tim, posebno u kartingu, te će organizirati brdske autoutrke na dionici od Makarske do kraja Gornjih Tučepi dugoj 4 kilometra i 400 metara.

Frane Jukić - Splićanin koji brani boje Makarske

Kako su

In memoriam: DUBRAVKO ČIKOR

Posljednjih godinu, godinu i pol, suočavamo se s gubitkom znakovitog broja ljudi koji su za života bili netko i nešto, koji su sebe ugradili u djela koja su stvarali godinama, desetljećima. I onda, tako, u sekundi, čovjeka jednostavno više – nema.

Iz plejade časnih i znanih oktanskih zanesenjaka, prije dva dana, izgubili smo još jednog velikog čovjeka, velikana automobilističkog sporta u svakom pogledu.

U 67. godini života, nakon teške bolesti, napustio nas je Dubravko Čikor.

 

Rodio se 2. svibnja 1954. godine u Novoj Gradišci, u ravnoj Slavoniji. No, veliki dio svojeg izuzetno plodonosnog života, proveo je na krajnjem hrvatskom jugu, u dubrovačkom okruženju. Tek s dva mjeseca navršenih 20 godina,  4. srpnja 1974. godine, upisuje u svoju višedesetljetnu automobilističku karijeru kao prvi dan prve utrke u životu. Od tada kreće priča o kojoj vrijedi ispisati povijest automobilizma na ovim našim prostorima.

 

Kao i brojni drugi vozači, prve sportske vožnje ostvaruje u legendarnoj „fići“, da bi kroz gotovo 35 godina bavljenja automobilizmom kao sportom svog života odvezao u brojnim automobilima nebrojeno utrka diljem Europe. Znao je Dubravko kazivati kako prvih godina u nas nije bilo puno utrka, zato je često nastupao u Crnoj Gori, Cetinju, Herceg Novom, Titogradu (današnjoj Podgorici). U značajnije godine svoje bogate karijere upisuje 1979. godinu, kada se pojavljuje na prvom rally natjecanju, a potom 1988. kada kreće s utrkama Prvenstva Jugoslavije na brdskim i kružnim stazama. No, uskoro stiže i period u kojem automobilizam postaje sekundaran. Godinu prije agresije na Hrvatsku bojkotira se tadašnje jugoslavensko prvenstvo, ali novi izazov nastaje u sasvim drugačijem okruženju.

 

U kolovozu 1991. godine Dubravko se stavlja na raspolaganje u obrani Domovine, sudjeluje u stvaranju novih jedinica, posebnih grupa čije su zasluge obrana slobodarskog Dubrovnika i cijelog okruženja, u krajnosti sloboda Hrvatske. Svoju časnu karijeru branitelja i pripadnika postrojbi Hrvatske vojske zadržava sve do 1998. godine. Ipak, u međuvremenu, čim su to mogućnosti u tada slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj dozvoljavale, od 1993. godine Čikor se vraća u automobilizam intenzivirajući svoje nastupe s kojih se gotovo i ne vraća bez pobjede ili barem jednog od časnih mjesta pobjedničkog postolja. Od tada pa do zaključenja svoje aktivne uloge vrhunskog vozača automobilističkih utrka, sportaša najvišeg ranga, nanizao je respektabilan niz naslova državnog prvaka ili dobitnika značajnih priznanja. Deset je puta bio državnim prvakom Hrvatske, po pet na brdu (1993., 1994., 1995., 1996. i 1998. godine), te pet na kružnim stazama. Titulu nacionalnog prvaka osvajio je 1993., 1994., 1996, 1998., te zaključno 2008. Upravo mu je ta titula bila znakovita, da nakon prve Zlatne kacige HAMŠS-a (nacionalnog saveza) za brdo (1995.) osvoji i drugu Zlatnu kacigu HAKS-a za kružne auto utrke. Bila je to i godina u kojoj se povukao iz aktivnog nastupanja u automobilističkom sportu. U međuvremenu je postao prvakom FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone na kružnim stazama 1995., te pobjednikom hrvatskih kup natjecanja 1993. i 1997.godine.

Objesiti „volan o klin“ bila je samo simbilika. Dubravko Čikor svoj je životni put, do posljednjeg trenutka posvetio izgradnji automobilističkog sporta, sudačkim i funkcionerskim zadaćama u klupskim i nacionalnim tijelima. Postao je, i ostao, jedan od rijetkih izuzetno uspješnih automobilista Hrvatske koji se dokazao kao vrstan poznavatelj auto sporta, nositelj sudačke licence najviše ranga, direktor brojnih utrka, član ili predsjednik žirija nebrojenih natjecanja u nas i inozemstvu, mentor mnogim mladim vozačima, dobar organizator, a uz sve to ponosni predsjednik najtrofejnijeg hrvatskog sportskog autokluba – „Dubrovnik racing“ koju je funkciju obavljao sve do prerane smrti. U tom je periodu klub u svoju povijest  upisao 11 naslova ekipnih prvaka na brdskim stazama i tri Zlatne plakete, te 12 naslova najbolje ekipe prvenstva Hrvatske na kružnim stazama uz dvije Zlatne plakete kao najviše priznanje nacionalnog sportskog automobilističkog saveza.

Dubravko Čikor niz je godina bio članom Odbora za autosportove HAKS-a i sportski direktor za kružne utrke, sportašom Grada Dubrovnika proglašen je 1995. godine, godinu kasnije Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara za zasluge u sportu. Nagradu za životno djelo Hrvatskog auto i karting saveza primio je 2017. godine, a samo mjesec dana uoči smrti dodijeljena mu je Nagrada za životno djelo Dubrovačkog saveza sportova, koju je zbog njegove bolesti u ime oca primio sin Hrvoje.

 

Ljubav za automobilizmom prenio je i na sinove koji su polučili niz zapaženih uspjeha na brojnim stazama.

 

Čikor i njegova obitelj, njegovi prijatelji, članovi kluba, trofejni vozači, vrsni suci imaju biti ponosni na svog dojučerašnjeg predsjednika. Legendu – već za života. Niti u godini koju ćemo svi pamtiti po nesretnoj koroni, Dubo se, okrznut i svjestan teške bolesti nije predavao. Odradio je zadaću direktora dvije dalmatinske brdske međunarodne utrke u Skradinu i na Malački, čija su izdanja u desetljećima dugim povijestima, do sada bila gotovo najbolja. Uz sve to najboljom sportskom ekipom Grada Dubrovnika za 2020. proglašen je „njegov“ klub, iz klupskih redova dolazi i najbolji dubrovački sportaš Maro Franić, a o nacionalnim pojedinačnim i ekipnim naslovima iz 2020., koja još uvijek nisu svečano uručena, da se i ne govori.

 

Dubravko Čikor bio je sudionikom brojnih utrka Europskog prvenstva ostvarujući zapažene rezultate, a prvenstveno s ciljem suporta i podrške trofejnog trostrukog europskog prvaka, prijatelja i klupskog kolege Nike Pulića. Po njima dvojici nazvan je i sportski autoklub – prethodnica današnjeg dubovačkog sportskog bisera – Autokluba Dubrovnik racing, čiji trofejni članovi i uzorni sportaši, ponos svog grada, oplakuju legendu i veličinu, čovjeka i prijatelja, znalca svog zanata, predsjednika. Dubrovački je klub četvrti, u samo godinu dana, koji je u Hrvatskoj ostao bez čelnog čovjeka. Tužna je ovo godina, od proljeća do proljeća, u kojem pored niza zaslužnih sportaša i sportašica, te sportskih djelatnika oktanskog miljea nema i Igora Puža (Opatija), Berislava Čegelja (INA delta Zagreb) i Bože Prnića (Pelješac racing). Sada nema niti Dubravka Čikora.

 

Bio je svoj i svojstven, jedinstven, uzor mladima, ponos iskusnima, učitelj i znalac, borac u svakom pogledu, hrabri branitelj, časnik, vrstan borac za pravicu, ma kakva god ona bila,… Bio je ponekad tvrdih stavova, ali dosljedan, štitio je „svoje“, štitio je boje kluba više no išta. Dosljedan do posljednje sekunde.

 

Iako djeluje pomalo otrcano, ali fraza „poslije Čikora ništa više neće biti isto“, vjerujte – neće. Bit će prigoda u kojima će, ma svaki tko ga je poznavao i barem jednom s njim popio kavu, slušao njegove stavove, gledao ga u bradu, kroz dim one cigarete koju je nemilice tamanio, jednostavno podsjetiti na čovjeka koji je, što rezultatima na stazi, što doprinosom uz stazu, zadužio hrvatski automobilizam i sport uopće.

 

Dubravko, Dubo, mnoge si utrke i bitke u životu dobio. Slavio i veselio se, uveseljavao druge. Ovog si puta, prerano i prebrzo dodao gas – i otišao u vječnost. Hvala Ti za sve!

 

Autor: Miroslav Krpan 

Dubravko

Skradin domaćin automobilistima: PETITU POBJEDA, PEREKOVIĆU REKORD

Francuski automobilist Sebastien Petit vožnjama u prototipu „Nova NP01-2“ opravdao je ulogu favorita jubilarne 15.Nagrade Grada Skradina 2021, sada već tradicionalne međunarodne automobilističke utrke održane na stazi  uz Krku. Sudjelovalo je 161 vozač iz deset europskih zemalja, a među njima bile su i četiri vozačice. Vrhunsku su organizaciju cjelokupne manifestacije polučili sportski djelatnici šibenskog Autokluba Mihovil, u suradnji s brojnim klubovima i tehničkim službama, a velikom podrškom domicilnog domaćina Grada Skradina.

 

Petit je do ukupne pobjede stigao praktično tek u samoj završnici druge i odlučujuće vožnje izvrsno pripremljenom. 3.387 metara dugom stazom, kada je odvezao i najbolje vrijeme dana 1:24,211 minuta uz prosjek 141,074 km/sat. Time je nadoknadio zaostatak kojim je najboljim vremenom prve vožnje dozvolio slovenskom internacionalcu Patriku Zajelšniku u prototipu

 

„Norma MF20FC V8“ da mu bude istinski i očekivani najveći konkurent i rival za pobjedu. Presudile su nijanse i u konačnici Petit je slavio ukupnom pobjedom uz prednost od  751 tisućinku sekunde. Treće je mjesto pripalo ujedno najuspješnijem vozaču s hrvatskom licencom, Mađaru Laszlu Szasu (AK Dubrovnik Racing) koji je tako formulom „Reynard F 3000 Zytec“ pobjedio i u Kategoriji II hrvatskog nacionalnog prvenstva.

S nestrpljenjem se očekivao novi dvoboj dvojice najboljih domaćih vozača Kategorije I Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija Zagreb) i Deana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica). Pereković se u svom robusnom „Mitsubishi Lanceru Evo IX“ ovog puta pokazao spremnijim, a sve je potvrdio i novim rekordom staze za  Kategoriju I vozeći u prvoj vožnji 1:37,201 (prosjek 122,220 km/sat), što je gotovo tri sekunde brže od prošlogodišnjeg  kojeg je postavio Dimitrijević. On se ove godine u Skradinu morao zadovoljiti drugim mjestom, dok je u međunarodnoj konkurenciji treći bio Milan Bubnič  u legendarnoj Lancia Delta HF Integrale.

Krajnje zanimljivi bili su raspleti u poretku preostalih grupa. Tako je pobjedu u međunarodnom dijelu grupe N odnio Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX), dok je gupa A drugu godinu za redom na ovoj stazi pripala talentiranom i sve uspješnijem 18-godišnjem Riječaninu Matiji Jurišiću koji se još jednom potvrdio vrhunskim vožnjama u svojoj Škoda Fabia S2000.

 

U hrvatskom prvenstvu postolje grupe E1 uz Perekovića i Dimitrijevića trećim je najboljim rezultatom ostvario Splićanin Ante Alduk (VW Golf R32T) iz AK Fly with Kolman. U grupi N postolje su osvojila trojica vozača Autokluba Dubrovnik Racing, pbjedom je slavio Stijepo Manenica, drugi Nikola Radnjić i treći Đivo Franić. U grupi A uz Matiju Jurišića (AK Župa Dubrovačka) do postolja su stigli Ivan Pulić (AK Dubrovnik Racing) i Ivan Batalić (AK Solin).Ekipno su slavili Dubrovčani ispred AK Župa Dubrovačka i zagrebačkog „Fly with Kolman“. U hrvatskom prvenstvu povijesnih automobila nova pobjeda Igora Vičevića (AK Rijeka“ ispred članova AK Opatija Dorijana Kljuna i Dina Ćućića.

 

Utrka je uz hrvatsko prvenstvo bodovana i za slovensko (najbolji Vladimir Stankovič u formuli Lola B09) i bosansko-hercegovačko (najbolji Salih Ljubijankić, Honda Civic).

 

Rezultati – ukupno 1.Petit (Francuska,Nova NP01-2) 2:51,057 minuta (zbirno vrijeme 2 vožnje), 2.P.Zajelšnik (Slovenija,Norma MF20FC V8) +0,751 sekunda, 3.Szasz (AK Dubrovnik Racing, Reynard F 3000 Zytec) +16,623, 4.Gradischnig (Austrija, Norma M20PC), 5.Stankovič, 6.Pereković, 7.Dimitrijević, 8.Bubnič, 9.Berto (Italija, Tatus FA010 Abarth), 10.A.Zajelšnik (Slovenija, Norma MF20FC V8).

 

Autor: Miroslav Krpan

Skradin

Proglašenje 2020. na krugu: ZLATNA KACIGA ZORANU KOTROMANOVIĆU

Pandemija virusa korona, koja nas opsjeda još od ožujka 2020.godine, promijenila je niz navika i uobičajenih radnji, pa je tako došlo i do promjene termina, koncepta, mjesta i načina svečanog uručenja priznanja najuspješnijim sudionicima auto i karting natjecanja ostvarenih u, slobodno nazovimo „korona sezoni“, koja je usprkos teškoćama i brojnih otkazivanja utrka, u konačnici ipak uspješno provedena za pet automobilističkih disciplina i karting. S dostatnim brojem natjecanja zaključene su sezone Prvenstva Republike Hrvatske u auto utrkama na kružnim i brdskim stazama, auto rallyu, kronometar vožnjama i utrkama ubrzanja, kao i kartingu, zasebnoj oktanskoj sportskoj grani na četiri kotača.

U nemogućnosti realizacije uobičajene objedinjene svečanosti uručenja priznanja i proglašenja rezultata, zbog ograničenja u okupljanju i epidemioloških mjera, odlukom Upravnog odbora Hrvatskog auto i karting saveza, do kraja ovogodišnje sezone provest će se više separatnih proglašenja po disciplinama, a ista vezujući uz pojedine utrke iz kalendara sezone 2021. Prva je tako svečanost održana u Press centru Automotodroma Grobnik, u vikendu „Nagrade Hrvatske 2021.“, najznačajnije domaće auto utrke na kružnim stazama, pa su Automotodrom Grobnik d.o.o. i ASK Kastavac bili domaćini najboljim vozačima kruga 2020.godine.

 

Uz poštivanje epidemioloških mjera i broja okupljanja, dobitnike priznanja i ograničeni broj pratnje, kao i malobrojne uzvanike prigodnim zahvalama za nastupe, čestitkama za ostvarene uspjehe i željama za boljom ovogodišnjom sezonom pozdravili su Dean Grbac, sportski direktor HAKS-a za kružne auto utrke, Dragan Serden, predsjednik Odbora za autosportove HAKS-a i Davorin Štetner, predsjednik HAKS-a.

Zlatna kaciga HAKS-a, najviše priznanje nacionalnog sportskog saveza za tri uzastopna naslova državnog prvaka Hrvatske na kružnim stazama 2018.,2019. i 2020.godine pripala je Osiječaninu Zoranu Kotromanoviću, vozaču AK Dubrovnik Racing. Auto sportskom klubu Kastavac, za osvojeni trostruki status najuspješnijeg organizatora kružnih utrka pripala je Zlatna plaketa HAKS-a, a primili su i posebnu Zahvalu OAS-a za organizaciju utrke upravo u sezoni 2020.godine.

Državnim prvacima proglašeni su najuspješniji automobilisti u četiri grupe. U grupi automobila do 1.400 ccm prvak je Frane Jukić (AK Makarska) ispred Ivana Petrušića (AK Župa Dubrovačka) i Sandra Babića (AMK Racing Team Ploče). Krčanin Lovro Badurina (Karting klub Rijeka) prvak je grupe do 1.600 ccm ispred Ivana Sentića (AK Ragusa Racing) i Nikolasa Fehera (AK Opatija Motorsport), dok je u grupi do 2.000 ccm naslov slavio vetaran Maro Franić (AK Dubrovnik Racing) ispred Valtera Nežića (AK Buzet Autosport) i Nikole Radnjića (AK Dubrovnik Racing). Vlasnik Zlatne kacige Zoran Kotromanović istu je zaslužio naslovom prvaka grupe automobila + 2.000 ccm ispred klupskog kolege Veljka Bubičića i trećeg Igora Tomljanovića (AMKK Cobra Virovitica).

Ekipno su trijumfirali vozači višestrukih prvaka AK Dubrovnik Racing ispred drugih AK Ragusa Racing i treće ekipe AK Makarska.

Prvenstvo Hrvatske objedinilo je deset različitih klasa, a među tri najuspješnija pobjdnicima su: Ivan Petrušić (AK Župa Dubrovačka), Mirko Pendo (AK Dubrovnik Racing), Frane Jukić (AK Makarska), Nikola Kitin i Ivan Sentić (AK Ragusa Racing), Lovro Badurina (KK Rijeka), Valter Nežić (AK Buzet Autosport), te Žarko Knego, Maro Franić i Zoran Kotromanović iz AK Dubrovnik Racing.

 

Na kružnim stazama ove godine održana su tri natjecanja sa šest bodovnih utrka (Budimpešta i dva Grobnika), a predstoje gostovanja u Slovačkoj (Slovakiaring) krajem kolovoza i Češkoj (Brno) početkom rujna.

Miroslav KRPAN

Zlatna kaciga

U Dubrovniku proglašeno brdo 2020.: SZASZU ZLATNA I DIJAMANTNA KACIGA

Dubrovnik.jpg

Priznanja Hrvatskog auto i karting saveza najuspješnijim sudionicima Državnog prvenstva Republike Hrvatske  za sezonu 2020. uručuju se na separatnim prigodnim svečanostima, obzirom da se zajedničko proglašenje, u kojem zna sudjelovati i do 300 dobitnika priznanja, za sve discipline auto i karting sporta, nije moglo zbog epidemioloških ograničenja održati početkom godine. Prošlogodišnju sezonu pamtit će se po smanjenom broju održanih utrka, u samo dijelu disciplina, među kojima je i PH na brdskim stazama, koje su objedinile tri vrhunske međunarodne utrke održane na stazama u Skradinu, na Malački i u Buzetu. Svaka za sebe bila je svojevrsni spektakl, a posebno skradinska i splitska, koje su po prvi puta ugostile i ponajbolje europske vozače, koji su u nedostatku drugih utrka širom Europe, svojim nastupom uveličali i rekordnim vožnjama obilježili jednu čudnu, ali pamtljivu sezonu za sve oktance.

d2.jpg
d1.jpg

Domaćini svečanosti proglašenja najuspješnijih automobilista na brdskim stazama bili su vrijedni oktanski neimari dubrovačkog područja, u kojem kroz niz klubova, djeluje krema auto sporta, veliki broj onih koji po zaključenju svake sezone zauzimaju pozicije pobjedničkih postolja. Posebno svečan trenutak uslijedio je dodjelom dva najveća priznanja Hrvatskog auto i karting saveza Mađaru Laszlu Szaszu, više od desetljeća članu Autokluba Dubrovnik Racing, koji je u 2020.godini osvojio deveti naslov prvaka Hrvatske u Kategoriji II, formula i prototipova. Tako mu je, prvo Zlatnu kacigu HAKS-a za treći uzastopni naslov 2018., 2019. i 2020.godine, a potom i Dijamantnu kacigu HAKS-a, za tri zlatne kacige, uručio Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza. Tek kada su se, na terasi hotela Uvala, ovacije „Laszlo, Laszlo,….“ stišale,  vidljivo dirnut trenutkom,  ushićen je izjavio:

-Ovo je kruna moje karijere, nešto što sam sanjao, što sam silno želio. U dubrovački klub stigao sam zahvaljujući pozivu Nike Pulića i Dubravka Čikora, hvala im, mislim da smo svih ovih desetak godina radilii dobar posao, osvojili pregršt pojedinačnih i ekipnih naslova prvaka i brojnih drugih priznanja.

FRANIĆ, JURIŠIĆ I KOPAJTIĆ DRŽAVNI PRVACI U GRUPAMA

Laszlo Szasz proglašen je tako prvakom Kategorije II ispred Petra Dajaka (AK Solin), dok je u kategoriji I, turističkih automobila postolje bilo rezervirano za prvaka Dejana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica), viceprvaka Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija Zagreb) i trećeplasiranog, u svojoj prvoj automobilističkoj sezoni, Riječanina Matiju Jurišića (AK RI autosport). Jurišić je, uz ovaj ukupni poredak, s tek 17 godina u 2020.godini polučio vrhunske uspjehe, pobjednik je klase A8, državni prvak grupe A, ali i najuspješniji junior na brdskim stazama. U Grupi A drugi je bio legendarni Niko Pulić (AK Dubrovnik Racing), a treći još jedan iz neposrednog dubrovačkog okruženja Mario Barović (AK Župa Dubrovačka). Prvakom grupe N postao je Đivo Franić ispred klupskog kolege iz Dubrovnik Racinga Maroja Batine, dok je treći bio Ivan Špika (AKK Rogoznica). Državni prvak najbojnije Grupe E1 hrvatskog prvenstva proglašen je Dejan Kopajtić (AK Rijeka), ispred Dejana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica) i Ante Alduka (AK Trigir). Klupski prvaci vozači su Autokluba Dubrovnik Racing, u 2020.godini ispred AK Župa Dubrovačka i AK Rijeka.

d3.jpg

Pobjednici po klasama na brdskim stazama bili su: N1 Maroje Batina, N2 Đivo Franić, N3 Nikola Radnjić i A7 Niko Pulić, svi iz AK Dubrovnik Racinga, A6 Mario Barović (AK Župa Dubrovačka), A8 Matija Jurišić (AK RI aurosport), E1-11 Nikola Violić (AK Ragusa racing), E1-14 Karlo Utrobičić (AK Makarska), E1-15 Dejan Kopajtić (AK Rijeka), E1-16 Antonio Tomić (AK Oneum Omiš), E1-17 Đani Alajbeg (AK Split Motorsport), E1-23 Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica), formule klasa 19 Petar Dajak, klasa 20 Laszlo Szasz.

 

Hrvatsko prvenstvo povijesnih automobila objedinje nešto manje sudionika, ali najuspješnijim su se tijekom 2020.godine na stazama pokazali ukupni prvak Leo Černi, član Autokluba Opatija, ispred Željka Pavičića (AMK Zanatlija Zagreb) i Karla Grabara (AK Opatija). Oni su ujedno i pobjednici svojih klasa, u čemu im se, u klasi P1, pridružio i Božidar Matijaš (AKK Rogoznica). Ekipni naslov prvaka ide u Autoklub Opatija, drugi su bili vozači AKK Rogoznica, a treći AMK Zanatlije.

Završni dio svečanosti pripao je priznanjima za organizatore utrka, koje je predsjednik Odbora za autosportove Dragan Serden uručio predstavnicima Autokluba Mihovil Šibenik, Splitskog autokluba i Autokluba Buzet.

Snimci: Maja Plavčak

Tekst: Miroslav KRPAN

Dubrovnik
bottom of page