top of page
DTV_ok
MVD_ok

Javne ovlasti

Međunarodna vozačka dozvola

Međunarodna vozačka dozvola (MVD) je međunarodno priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole. Izdaje se temeljem Međunarodnih konvencija o prometu na cestama, Beč, 8. studenog 1968. (Bečka konvencija) i konvencije o cestovnom prometu, Ženeva, 19. rujna 1949. ( Ženevska konvencija).

Prema kojoj konvenciji će se izdati MVD ovisi o tome koje je konvencije potpisnica država u koju vozač putuje.

Prilikom izdavanja dozvole vozač će dobiti informaciju koja MVD je potrebna za državu u koju putuje.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu (punomoć)

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu je međunarodno priznati unificiran dokument kojim vlasnik vozila drugoj osobi dozvoljava prelazak granice i upravljanje vozilom u inozemstvu. Punomoć se izdaje na tri jezika: hrvatskom, engleskom i francuskom.

 

Dozvola se može izdati vozačima samo za vozila u vlasništvu hrvatskih državljana koja su registrirana u Republici Hrvatskoj. Vlasnik i korisnik vozila moraju biti prisutni prilikom izdavanja punomoći. Dozvola se bez prisutnosti vlasnika može izdati kad korisnik posjeduje punomoć ovjerenu od javnog bilježnika u kojoj je naznačeno da je korisniku omogućeno neograničeno korištenje vozila...

Često postavljena pitanja

  • Što je međunarodna vozačka dozvola ?

 

Međunarodna vozačka dozvola je prijevod hrvatske vozačke dozvole koji se priznaje širom svijeta. Hrvatska međunarodna vozačka dozvola izdaje se sukladno Bečkoj konvenciji o cestovnom prometu iz 1968.

 

 

Da.

 

 

Samo izdavanje traje nekoliko minuta, a izdaje se na razdoblje od tri (3) godine.

Ukoliko Vaša hrvatska vozačka ističe unutar tri godine, međunarodna vozačka dozvola izdaje se do datuma važenja hrvatske vozačke dozvole...

bottom of page