top of page
ovlasti2
ovlasti1
ovlasti3

Ugodna vožnja za sve

uz AK Makarska

Međunarodna vozačka dozvola

Međunarodna vozačka dozvola (MVD) je međunarodno priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole. Izdaje se temeljem Međunarodnih konvencija o prometu na cestama, Beč, 8. studenog 1968. (Bečka konvencija) i konvencije o cestovnom prometu, Ženeva, 19. rujna 1949. ( Ženevska konvencija).

 

Prema kojoj konvenciji će se izdati MVD ovisi o tome koje je konvencije potpisnica država u koju vozač putuje.

Prilikom izdavanja dozvole vozač će dobiti informaciju koja MVD je potrebna za državu u koju putuje.

 

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola prema Bečkoj konvenciji uz hrvatski jezik sadrži tekst i na sedam (7) stranih jezika: francuskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, ruskom, arapskom i kineskom jeziku.

Izdaje se s rokom važenja od tri (3) godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole, ako je rok njenog važenja kraći od tri (3) godine.

 

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola prema Ženevskoj konvenciji uz hrvatski jezik sadrži tekst i na jedanaest (11) stranih jezika: francuskom, portugalskom, engleskom, korejskom, ruskom, tajlandskom, španjolskom, kineskom, arapskom, hindskom i japanskom jeziku.

Izdaje se s rokom važenja od jedne (1) godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole, ako je rok njenog važenja kraći od jedne (1) godine.

 

MVD se izdaje vozaču koji ima važeću hrvatsku vozačku dozvolu i kojem nije izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

MVD se ne može koristiti kao zamjena za hrvatsku vozačku dozvolu niti se može koristiti za upravljanje vozilom na teritoriju Republike Hrvatske.

MVD mogu dobiti i strani državljani pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu.

 

Direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisano je da se vozačke dozvole koje su izdale države članice priznaju uzajamno, a od 19.01.2033. godine u opticaju mogu biti samo vozačke dozvole u kartičnom obliku.

Slijedom toga, države članice Europske unije trebaju priznati i vozačke dozvole koje su izdane u Republici Hrvatskoj u papirnatom obliku prije 01.07.2013. godine i nemaju temelj zahtijevati međunarodnu vozačku dozvolu.

 

Potrebni dokumenti:

  • Važeća hrvatska vozačka dozvola

  • 2 fotografije, dimenzije 3,50 X 4,50 cm

  • Osobna iskaznica ili putovnica
     

Cijena: 22,56 € (170,00 kn)

bottom of page